Etiketter

,

Vägarna in i Kurland är alla inte riktigt gjorda för husbil. Inte dit vi skulle i alla fall – Gudenieki. Sista biten var på grusväg som efter vinterns snö och tö såg den mer ut som en tvättbräda. 30 km/h var den högsta hastigheten vi kunde hålla utan att skaka sönder hela inredningen.

mde

Men Dace har ett varmt kök. Huset ligger alldeles ensamt intill kyrkan i Gudenieki. Det är en km till ett par andra hus och en nedlagd kolchos. Inget avlopp eller vatten, men det finns el. Och för att hålla värmen eldar hon hela tiden i en gigantisk spis som vetter med sina varma kakelplattor mot fyra rum.

mde

Dramatik i stugan. Vilda debatter och många skratt.

dav

Reisis, Dace och Zane och ett underbart bord med lettisk plockmat.

sdr

På söndagen var det mässa i den iskalla, ouppvärmda kyrkan. Vi fick lära oss att Lettland, liksom hela norr Europa, genomgick reformationen, men att största delen religiösa i Kurland är katoliker. Anledningen till detta är att inte så långt efter reformationen ville en av de rika godsherrarna (som ägde en stor bit av Kuland) gifta sig med en katolsk kvinna. Men för att få göra det måste han konvertera till katolska kyrkan. Och i med att han gjorde det kom hans undersåtar också att bli katoliker…igen.

dav

lettlanddag4_1