Idag är det 20:e dag Knut och då dansas julen ut. Eller ska den sopas ut?

Jag har ännu inte haft tid att gräva i den här traditionen, så det finns en liten dimma över varför vi gör som vi gör idag. En vän och kulturarvskollega i Nederländerna frågade om vårt Knutsfirande och jag kom i all hast fram till att det har varit en helg för tiggarsångar, precis som trettondagen, annandagens Staffanssång, majsjungning och 1900-talets Luciafirande.

Jag skrev för ett par år sedan om traditionen som fortfarande är vid liv på Aspö, i Karlskrona skärgård, då man klär ut sig och tigger godis och supar. Sången verkar dock ha kommit bort något.

"Tonårsfolket" ute och tigger på Aspö, Tjugonda' Knut, 2009

Kanske var det bara i borgarhem och bondgårdar man hade släktkalas kring Knut? Dansandet kring gran på offentlig lokal, med tomte som delar ut godispåsar, verkar dock ha vuxit fram efter andra världskriget, men jag har inte fått det bekräftat.

Här på Gamlegården har det varit kalas med godis i granen och blindbockslekar så länge man kan minnas. Något som uppskattades ända upp i sen tonår av döttrarna och deras kompisar.

I år hade vi en mindre tappning med två små knattar som hjälpte till att plocka ner julgransdekorationerna och sen fånga upp kolor i den barrande granen.

knut1

knut2 knut3 knut4 knut5