Ikväll har jag varit på en spännande, intressant och stämningsfull föreställning. Pinamackorna (teater- och dansgrupp i Karlskrona) har skapat en spännande vandring genom Blekinge Museums artefaktmagasin. Musik, dans, skrönor, drömmar och skildringar om händelser i trakten presenterades på ett fångande sätt.

tingen

Vi delades in i tre grupper och allt spelades upp samtidigt i samma hall med bara fyndhyllor som skiljeväggar. Sånger fick bli bakgrund till olika berättelser, ljus gav olika upplevelser beroende på vilket håll man tittade ifrån. Alla fick allt berättat för sig, men i olika ordning.

häst

Det var en sinnlig föreställning och framför allt ett härligt sätt att få se gamla spännande prylar och antikviteter. Och som Pinamackorna berättade så har prylarna i och med att de kommit innanför museets väggar helt bytt funktion. En spinnrock är egentligen inte en spinnrock längre, utan ett dokument av en spinnrock…

”Gärna se och höra, men inte röra…”

spinnrockar

* Pinamackorna lär de heta, eftersom macka betyder tjej bland flottisterna i Karlskrona och Pinan, det är ju Pottis det, alltså… Karlskrona!