Hittills har golv mest handlat om ytan – gamla trasmattor, nya trasmattor, quickfix-målning av köksgolv, osv. Men nu har det äntligen blivit dags för lite mer djupgående arbete!

För ett år sedan trodde vi att vi hade en läcka i ett elementrör inne i Gamla kontoret. Turligt nog var det bara falskt alarm, men när vi plockade upp delar av det gamla golvet fick vi fundera på vad vi ville göra. Vi (dvs maken) testade att ta bort den gamla lacken på några av plankorna, men det visade sig bli ett alldeles för omfattande arbete. Att bara låta dem vara och slipa lätt hade i och för sig varit estetiskt tilltalande, men vissa av planken har med åren slagit sig och blivit rundade i ytan, vilket gjorde golvytan ojämn.

Efter många funderingar valde vi att köpa nytt. Vi kom över ett lager gråbetsat spontant golv, med relativt breda golvbräder.

I höstas plockades hela golvet upp och nu under julen har vi äntligen kunnat lägga tid på det nya. Vi isolerar med hampa och täcker sedan med luftspärrpapp, för att minimera drag och fuktvandring och sedan med lumppapper, som ska förhoppningsvis ta bort lite knarrljud i golvet (verkar faktiskt funka…).

Det gamla golvet kommer vi att återanvända i det som ska bli snickarbod.

Den dolda dörren till pigkammaren tas fram igen

Golvet isoleras med hampa

Vindpapp mot ytterväggen

Först luftspärrpapp...

...sedan lumppapp

Jag testar det nya golvet...verkar hålla...