Sedan barndomen har alltid våra jular varit svenska och påskarna ryska/estniska. Och jag försöker hålla kvar lite av den traditionen i min egen familj. Varje år gör vi därför pascha. Numera finns det recept även på  svenska receptsajter. Dessutom lär det finnas en skandinavisk motsvarighet i det man på västkusten kallar Äggost, och då med grädde i receptet.

Här använder vi Babos (babusjkas) gamla recept. Babo berättade att förr i tiden samlades kvinnorna och gjorde enorma paschor med flera hundra ägg och det var stor ära i att göra den bästa paschan.

Följ mig varje dag i makandet av årets pascha.

Bjussar här på släktens recept (direkt citerat från lappen som hänger på insidan av vårt köksskåp) med ett och annat diffust mått, som sig  bör…

Pascha!

1. Först måste ni tillverka tvorog (kohu-piim på estniska, jag tror kvark på svenska)

6 liter vanlig filmjölk (inte lätt)

Värm filmjölken i ett ämbar i ugnen i ca 100 gr i några timmar tills ostmassan skiljs från vasslan. Plocka upp ostmassan med en siktslev och lägg den i ett tyg (gasväv=marle på estniska!) klätt durkslag. Låt ostmassan rinna av väl på ett kallt ställe. Minst ett dygn.

2. Vispa 6 äggulor med socker så att sockerkornen inte känns. Det ska vara mycket socker!

3. Rör 1/2 kg osaltat smör med mycket socker också här. Sockerkornen får inte heller här kännas.

4. Skålla och mal 200 gr sötmandel.

5. Skölj 2 dl russin i vatten.

6. Nu är det dags att röra samman alla ingredienserna till en massa. Häll massan i tygklädda blomkrukor med hål i botten. Ställ krukorna på fat där vätskan kan samlas upp (tips, placera krukorna på tre mynt eller liknande). Lägg tyngder överst, små fat med sten, som pressar ned massan. Låt stå kallt i några dygn, så att all vassla runnit av.

I brist på rysk kyrka får ni ta era paschor till närmsta kyrka och låta prästen välsigna dom!

OBS! De går att djupfrysa.

Om ni vill fira den ryska påsken infaller den senare efter den julianska kalendern. Vår gregorianska kalender är ett rysligt kommunistiskt påfund!

Lycka till!

PS. Det ska vara sammanlagt 1 kg socker!


Se del 2