Tävlingen är avslutad och avklarad!

t2 Det kom in en hel del förslag på vad stenfundamentet nedgrävt i vårt grönsaksland kunde vara. Några av förslagen var; fundament till en ugn, del av någon slags latrin, fundament till nyplantering av fruktträd.Kanske kan dessa se ut på samma sätt, men just i vår trädgård har den använts till något annat.
RÄTT SVAR: På 40-talet (under och efter kriget) grävde man upp den flotta parkliknande gräsmattan med gångar och fruktträd för att istället odla grönsaker. Framför allt sparris. Min mamma och hennes systrar fick alla varsin sparrissäng (eller heter det sparrisäng?) att ta hand om; odla rensa och skörda. Det vara en mäkta hatad syssla, men nödvändig. Skärmavbild 2009-11-02 kl. 10.27.03

När man skördade var de vita sparrisarna särskild känsliga för att torka i luften och då lade man dom i nedgrävda tegelstenskistor för att hålla dom fuktiga och svala tills man kunde ta in dom till skafferiet.

I vissa sammanhang kallar man dessa fundament för STUKA.

flug2 Och vi har en bloggare som visste detta: Mitt Universum, som vinner en flugsmälla. Du får äran att välja om du vill ha en cerise eller en gul.Jag lovade också att lotta ut den andra smällan och lotten föll på: Cissit.

Skicka era adresser på mejlen till mig så skickar jag era vinter så fort jag bara kan.

Tack alla ni som deltagit i tävlingen!

/astrid – Mitt Gamla Hus