De senaste dagarna har det varit febrila julaktiviteter. I fredags lussade äldsta dottern i skolans luciatåg och jag satt förväntansfullt på balkongen i Hobykyrkan. Det var lite extra speciellt i år, eftersom jag drillat fem 15-åringar i a cappella-sång. Det var ingen lätt låt de fått av mig och de presterade mer än väl godkänt!

Vi hann baka både lussekatter och pepparkakor innan lucia  i år. Min mormor har lämnat efter sig en låda med åldriga fantastiska pepparkaksformar. Vad sägs om formar av katter, fiskar, renar, kaniner, bockar, kalkon och en ylande varg?! Och kolla in björnen med den lilla bollsvansen!

Gamla pepparkaksformar efter mormor Ingrid

Gamla pepparkaksformar efter mormor Ingrid

Den äkta luciadagen var ju lördag i år. Så hur får man två tonåringar att släpa sig ur sängen en sån här dag innan det är alltför ljust ute? Kan inte Muhammed komma till berget, så får väl berget komma till Muhammed! Jag dukade lussebrickan, satte ett rött band i håret och sjöng Lusse Lelle vid sängkanten hos båda två. Jag vill väl inte påstå att de studsade ur sängarna, inte heller fick jag något encore. Men en stund senare satt vi alla vid tv:n och tittade på luciamorgon (bandad). På lusse äter vi saffransbullar och pepparkakor till frukost.

lusse

Lusse lelle lusse lelle elva nätter före jul

Sen gav vi oss iväg till gammaldags marknad i Kristianopel. en riktigt mysig minijulmarknad med bak i riktig bakugn, hantverk, brända mandlar och varm korv. Vi passade på att handla några julklappar i Lilla Butiken, en av landets bästa butiker på Marimekko.