Idag tittade min byggnadsvårdsduktige morbror in i hallen med den enkla frågan: ”Har du ritningar på en bakugn?” Nej, det kunde jag inte påstå. Men frågan var inte helt ologisk, eftersom jag ju för bara några månader sedan var fullkomligt besatt av vedeldade bakugnar.

Jag kröp runt i källaren och mätte stenfundamentet för den norra skorstenen och kom fram till att den är minst fyra gånger större än det södra. Det måste (i min värld) ha funnits en bakugn inne i huset en gång i tiden. Sägnen säger annars att bakugnen fanns i drängstugan, som revs i mitten av 60-talet.

Denna lilla enkla fråga föranledde åter en tur in bland ugnssajterna på webben. Och jag hittade en hel del fina bilder och sajter. Axebo har jag berättat om förrut, men här är direktlänken till just bakugnsbygget.

Hittade också tillbaka till en otroligt trevlig sajt om hur man bakar i bakugn. Traditionsbäraren här heter Stig och finns i Småland. Här finns beskrivningar av verktyg och hur man staplar veden vid eldning, men också loggar från flera storbak. Läs mer här.

Här är också en norsk sajt – Sprossa – med en del inspiration kring bakugnar och byggvård.