Etiketter

, , , ,

Nu är ju alltid begreppet glesbygd relativt; avstånd här nere i Blekinge är kanske inte alls samma sak som i Norrland. Men vi bor i alla fall 7 km från byn där det finns affär, tåg och skola. Den enda busslinjen här ute är skolbussen. Under det senaste halvåret har vi stridit mot politikerna som vill lägga ner delar av skolan för att bussa ungarna 4 mil om dagen. Alla ni som också lever i samma situation förstår att det inte enbart kommer att innebär långa och arbetssamma dagar för våra barn, utan också en utarmning av vår bygd. Skolan är trots allt det centrala i en by utanför städerna.

Men vi har haft lite tur också; under oktober har vi haft ett 30-tal forskare från olika universitet i Europa som använt vår dalgång – Bräkneåns dalgång – som forskningsobjekt. Projektet heter Landscape Ambassador och forskare från Portugal, Slovenien, Frankrike, Ungern, Norge och Sverige har tittat på vår dalgång utifrån perpektiv som geografi, biologi, historia, kultur, natur, samhälle och utveckling. Läs på studenternas egen blog. Det går också att läsa mer på Bygd i Samverkans hemsida.

Så det kändes lite speciellt att bege sig upp till Pagelsborg på självaste allhelgonaafton och mötas av ett Sädesmagasin proppfullt med folk som vill vara med och göra bygden levande. På något sätt är det just det här som är själva sinnebilden för livet på landet, men som man nästan aldrig hinner med, eftersom man hela tiden pendlar mellan jobb och ungarnas fritidssysselsättningar. Härligt när det händer!